Jak przyrządzić pyszne ptasie mleczko? Ptasie mleczko truskawkowe

Ptasie mleczko to smak dzieciństwa niemal każdego. Niektóre łasuchujące osoby również uwielbiają ich smak, jako dorośli. Wersja możliwa do kupienia niemal w każdym sklepie spożywczym, kojarząca się nam wszystkim, to niewielkie, podłużne pianki, zatopione w czekoladzie. Początkowo była wyłącznie waniliowa, obecnie można znaleźć również inne smaki. A czy można przygotować ptasie mleczko w warunkach domowych? Oczywiście. Poniżej zamieszczamy przepis na pyszne i kolorowe ptasie mleczko truskawkowe, które zachwyci każdego dużego i małego łasucha.
Pomysł na deser dla całej rodziny – truskawkowe ptasie mleczko
Ptasie mleczko wykonuje się szybko i naprawdę łatwo. Dlatego jest to deser, który bez większego trudu wykona niemal każdy, nawet początkujący cukiernik domowy. Istnieją również bardziej rozbudowane przepisy, gdzie pianka stanowi tylko jeden z elementów. Jak przygotować truskawkowe ptasie mleczko na cieście biszkoptowym?
Musimy zacząć od przygotowania biszkoptu. Będziemy potrzebować: 7 jajek, 1 szklanki cukru, 250 g mąki krupczatki, 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Biszkopt pieczemy według standardowego przepisu. Na początku ubijamy białka na sztywną pianę (dodajemy szczyptę soli), z wolna dodajemy cukier. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy uzyskamy już gładką masę, dodajemy pojedynczo żółtka, nie przestając mieszać. Gotową masę wylewamy na blachę i pieczemy ciasto przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt należy zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Później należy go według własnym upodobań i smaków nasączyć. Poncz może być alkoholowy, herbaciany lub z soku owocowego. W międzyczasie zabieramy się do przygotowania truskawkowej pianki.
Ptasie mleczko truskawkowe wykonujemy z: 2 opakowań skondensowanego mleka, 3 opakowań galaretki truskawkowej, 3 szklanek gorącej wody i świeżych owoców. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w gorące wodzie. Pozostawiamy do czasu, gdy zacznie lekko tężeć. Tymczasem ubijamy mleko, do którego dodajemy pokrojone truskawki. Na koniec do powstającej masy wlewamy galaretkę i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Następnie wylewamy masę na nasączony wcześniej biszkopt. Deser wstawiamy do lodówki na noc i na następny dzień już możemy się cieszyć wspaniałym smakiem.
Najnowsze komentarze